← Older posts

Närodlat och eko!!!

Posted on 20 september, 2017 by Karin

Alltså, denna tid på året finns det sååååå mycket goda, närproducerade grönsaker. När vi är vid vår stuga vid kusten har jag många bra gårdsbutiker att välja på. Så lyxigt!!!

Förra tillfället vi var nere stannade vi till på Ugglarps Grönt (öppet varje dag under säsong).

Ugglarps

Runda fina zucchini, hade aldrig sett sådana innan, trodde det var någon pumpa men är tydligen zucchini. Den vita ungsrostade jag och den gula hade jag i smoothies och skar även i skivor och åt till hummus och tahini.

Rundzucchini

Alltså kål kan man ha till så mycket. Jag älskar att woka savojkål med massa vitlök, citron, olivolja, chili, salt och peppar. Eller så har jag som wraps till en raw tacofärs eller fyller med hummus, vegans mayo, kimchi och massa grönsaker.

Merkål

Olika färger av blomkål, ses inte så ofta i vanliga butiker …

Lilablomkål Blomkål

Har nästan alltid en skål med marinerad finstrimlad rödkål och vitkål i kylen. Äter till mina sallader. Finstrimlar gör jag med hjälp av en mandolin – häller på en god olivolja och salt, masserar in den i kålen ordentligt så att fibrerna mjuknar upp. Håller sedan några dagar i kylskåp.

KÅL

Så, om du inte vet någon gårdbutik nära där du bor så passa på att googla och ta reda på om det finns i närheten så du kan passa på att handla. Många av butikerna är ”ekologiska” men de kanske inte är certifierade då det kostar en del, eller så kanske de besprutar någon enstaka gröda, ex vanligt är jordgubbar/potatis, men det är bara att fråga.

Kolla också upp om det finns någon lokal reko-ring där du bor. Perfekt sätt att handla av de lokala odlarna.

Kolla in ett tidigare inlägg HÄRHÄR så får du mer tips på vad du kan göra med alla goda nyttiga grönsaker som finns i säsong nu. ♥♥♥

KH_liggande_gron_webb

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , | Leave a comment

Veckans Anders #704

Posted on 19 september, 2017 by Anders

Oj, vad roligt att så många av er fortfarande uppskattar cd-programmet jag gjorde och som vi nu säljer med rabatt :-). Denna vecka har extra många skrivit och berättat vilken skillnad det gjort i era liv. Tack!

Coachbrevet handlar denna gång om en enorm möjlighet som vi alla har. Problemet är att den är dold för oss precis när vi behöver den som mest. Hoppas att mina funderingar nedan hjälper dig avtäcka den. För då undviker du många av dina största framtida misstag. Nyfiken, scrolla ner och läs…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

headphone-100x100

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

Himmelsk chokladmousse – vegan!

Posted on 14 september, 2017 by Karin

Som utlovat kommer här receptet på chokladmoussen vi bjöd på när vi hade kalas för Elodie!

Den är så lätt att göra och går att variera beroende på vad man serverar till.

Jag hade små plastbägare över sedan ett event så jag använde dessa och dubblade satsen nedan då vi var 20 personer. Jag toppade moussen med bär, mullbär, kokoschips, vindruvor och mynta.

Himmelsk chokladmousse

Receptet är till 10 mindre portioner

Mousse

 

1 paket kokosmjölk á 400 ml (Jag använde Kung Markattas)

3 fina krämiga avokados

10 st färska urkärnade dadlar

0,5 dl rå kakao

2,5 msk kallpressad kokosolja

0,5 msk lönnsirap (kan uteslutas)

1 tsk vanilj

en gnutta salt

 

Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare till en krämig mousse. Ställ kallt för att tjockna till lite. Chokladmoussen går utmärkt att förbereda dagen innan eller på morgonen samma dag du ska bjuda på den.

 

Förslag till servering; 

Färska eller tinade frysta bär, skivad frukt, kokoschips, kakaonibs, riven mörk choklad, bipollen, mullbär, finklippta aprikoser, granola, frön/nötter.

 

Något att bjuda på i helgen kanske?

 

KH_liggande_gron_webb

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , | Leave a comment

1-års kalas med raw fika!

Posted on 12 september, 2017 by Karin

I helgen hade vi kalas för vår minsting Elodie som fyllt 1 år! Jisses vad tiden har gått fort.

Elodie

Elodie3

Jag är en mästare (måste bara få säga det:-) på att planera och styra upp event, kalas, partyn m.m. Älskar att planera i förväg och förbereda så att när väl det är dags för kalas, middag, fest eller event så är det inte så mycket som måste göras och fixas. Det gillar jag!

Inköp av fina servetter, papperstallrikar, ballonger m.m. gör jag alltid när jag hittar något fint och gärna på rea. Kan vara månader innan men då vet jag att jag har hemma.

Sen är det ju det här med raw food, det är sååååå smidigt att kunna förbereda och förvara i frysen.

Detta var vad vi bjöd på under kalaset. Jag och Collin hade fixat pumpafröbollar och granolachoklad i förväg och fryst in.

Menykalas

Bananglassarna gjorde jag när vi hade extra mycket mogna bananer hemma. Delade bananerna i mindre bitar, stack in glasspinnar och fryste in. En annan dag smälte jag mörk choklad – blandade i lite kokosolja och tillsatte ett par droppar pepparmyntsolja. Så tog jag ut de frysta bananerna, doppade i chokladen, strödde lite kokos eller lingonpulver över och ställde tillbaka i frysen.

Bananglassar

Fika

Lingontårtan hade jag också förberett en annan dag och skurit i lagom stora bitar. Fryst in igen. Skrev aldrig ner receptet på tårtan men förutom en massa lingon är det kokosgrädde, kokosolja, honung, citron och vanilj i själva fyllningen och botten är gjord på frön, dadlar och vanilj.

Gjorde en egen liten tårta till Elodie utan honung i fyllningen. Hon har ju aldrig ätit något sött förutom frukt och ibland lite torkad frukt som sötning i en smoothie. Hon smakade också på en pumpafröboll som hon gillade och fick en bananglass utan choklad.

Elodiefikar2

Själva botten till bärpajen gjorde jag ett par dagar innan och hade i kylen. Dagen innan mixade jag ihop solros- & kokosgrädden. Samma dag tinade jag frysta bär till pajen som jag sedan la på pajen.

Granolachoklad

Just raw food-paj med bär och grädde är ju otroligt enkelt att bjuda på. Brukar också uppskattas av både stora och små. Receptet kommer här nedan. Du hittar också recept på macadamiagrädden (är ännu godare … men kan vara svårt att få tag på bra ekologiska macadamianötter).

Recept Raw food-paj

Botten

3 dl hasselnötter (alternativt solrosfrön för en nötfri botten)

2 dl kokosflingor

12 färska dadlar (urkärnade)

2 tsk honung

ev 1–2 tsk vatten

en gnutta salt

Topping; Blandade bär, t ex hallon, blåbär och björnbär.

Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare. Tryck ut botten i en pajform. En stund innan servering så lägg på massvis med blandade bär och servera pajen med växtbasarad grädde! 

Solros- och kokosgrädde

1,5 dl solrosfrön, 2 dl va􏰀tten, 0,5 dl kokosflingor, 1 msk kokosolja, 1,5 msk honung. Eventuellt lite vanilj för vaniljsmak på grädden.

Mixa först kokosflingor och vatt􏰀en. Tillsätt􏰀 solrosfrön, honung och kokosolja. Mixa igen till en helt slät grädde. Tillsätt􏰀 vanilj för vaniljsmak. Ställ kallt en stund innan servering.

Macadamiagrädde

3 dl macadamianötter

2–2,5 dl vatten

2 msk kallpressad raw kokosolja

2–3 msk honung

(eventuellt 0,5 tsk vanilj för vaniljsmak på grädden)

Mixa först macadamianötter med vatten till en helt slät kräm, tillsätt resterande ingredienser och mixa igen till en krämig grädde. Ställ gärna grädden kallt i kylen en stund innan servering eller låt stå över natten så tjocknar den till.

Chokladmoussen (ni får recept i nästa inlägg) mixade jag och Collin dagen innan så att den stod tills sig fint till kalasdagen.

Hoppas mina tips och tankar kring kalas och hur jag lägger upp det kan få dig att känna dig inspirerad att bjuda hem vänner eller ordna barnkalas med lite mindre onyttigt tema. För det behöver inte vara svårt alls.

Du behöver ju inte göra så många olika fika som vi bjöd på. Det var för att jag kände för det och hade gjort en del i förväg. Men mest för att jag tycker det är så himla roligt med kalas:-)

KarinELodiesvartvitt2

Elodie har börjat tröttna på sina rosetter nu:-) Ha, ha! Vår känna vän Björn fick den istället i håret!

Rosett       Haha

KH_liggande_gron_webb

 

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , | Leave a comment

Veckans Anders #703

Posted on 12 september, 2017 by Anders

Har hösten börjat bra för dig? Kommit igång och känner att allt ligger i fas? Eller är du som de flesta i att du märker att mycket är förändrat och nytt för hösten men inget är egentligen annorlunda?

Oavsett, så vad just du än vill åstadkomma så har vi alla det gemensamt att det vanligaste som stoppar oss är någon form av rädsla. Med tanke på att enda sättet att göra bättre är att förstå bättre hoppas jag att veckans brev kommer rätt i tiden för att något ska se lättare ut än det gjorde innan…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

headphone-100x100

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

Min läkning

Posted on 7 september, 2017 by Karin

Vet att många av er undrar hur jag mår med tanke på den inte så roliga kombinationen borrelia & reumatism …

I jämförelse med hur jag HAR mått och allt vad jag gått igenom känner jag mig förhållande vis mycket bra. När jag tänker på hur dålig jag vid årskiftet – låg och skrek rakt ut på nätterna på grund av hemska smärtor (borrelia + bartionella), ansiktsförlamning, kunde inte gå eller röra mig, inte sträcka ut armarna eller borsta mitt hår, inte bära Elodie eller ens öppna munnen ordentligt för att kunna ta mina kosttillskott … Då inser jag att – jisses vad SJUKT BRA jag mår nu.

Ni som träffar mig idag ser en rörlig stark tjej som klarar av vardagens bestyr, bära på lillan, springa efter barnen, leka på lekplatser, barnvagnspromenader, bära matkassar, träna styrketräning, stå på huvudet osv.

Karin5

Då tänker ni kanske att jag är helt frisk? Tyvärr inte, men det hade jag heller inte väntat mig så snabbt även om man kan hoppas. Har läst väldigt mycket om både ”Lyme Disease” och ledgångsreumatism (diagnosen jag fått). Jag är dock mer och mer övertygad om att det är just kronisk borrelia (Lyme disease) som är grunden till allt.

Men jag är också samtidigt hoppfull om att kunna bli helt bra igen, eller så symptomfri det går.

Lyme

Under sommaren har det gått lite upp och ner, hade tillexempel en släng av ansiktsförlamning igen. Har ännu inflammation i flera leder även om det är mycket, mycket bättre.

Har varit ganska så illamående från och till, vilket jag hade hoppats slippa mer i mitt liv med tanke på alla månader med extremt graviditetsillamående jag gått igenom …:-)

Nu har jag precis fasat ut det sista av kortisonet också. Har gjort det successivt under vår och sommar.

Det gäller att se sin läkning som ett maratonlopp och inte ett sprintlopp. Göra vad man faktiskt KAN. Små steg i rätt riktning VARJE dag innebär att man plötsligt gjort ett väldigt STORT steg.

Road3

I somras tog jag och skickade in mitt blod till ett labb i Tyskland för att kolla av borrelian och andra fästingburna infektionssjukdomar. I Sverige har de ju bara tagit borreliaprov som visat positivt men nu visade sig det också att jag har eller har haft (beror på hur man läser testet) förutom borrelia och flera av de andra fästingburna bakterierna som bartionella och babesia.

I förra veckan var jag uppe hos Ulf Kilman igen i Stockholm och nu jobbar vi med att bli av med en viss sorts av bartionella som jag hade kvar i kroppen (ja, det finns både olika sorters bartionella och borrelia).

Ska berätta lite mer om hur mycket jag tränar också i ett annat blogginlägg. Från att inte kunnat röra mig till att göra knäböj kräver daglig disciplin…!

Maten som jag äter är som vanligt glutenfri, mjölkfri, vegetarisk och ekologisk. Växtbaserad, färggrann och med massor av näring. Äter inget socker alls sedan över 6 månader tillbaka (äter ju aldrig vitt socker annars heller men däremot en del raw food-desserter, torkad frukt, yaconsirap eller liknande).

Äter också många olika kosttillskott (med betoning på många) samt örter för läkning, utrensning och stöttning.

Är så innerligt tacksam över all min kunskap och alla bra kontakter jag har som gör att jag kan forma min egen healing-resa och behandlingar på bästa sätt.

Så det var lite uppdatering från mig, hoppas kunna ge er massor av tips för naturlig läkning allt eftersom jag fortsätter att bli bättre och bättre!

Kanske bör tilläggas att den här resan inte har varit en dans på rosor om nu mitt tillfrisknande låter enkelt. Tur att jag är envis lagd och inte ger upp i första taget.

Karin3

Kram

KH_liggande_gron_webb

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Veckans Anders #702

Posted on 6 september, 2017 by Anders

Vill börja detta brev med att tala om att min kalender för utbildningar och föreläsningar nu blir alltmer bokad. Vill du att jag kommer och inspirerar på ditt företag så hör av dig så snart du kan så vi får till ett datum:-)

Denna gång tar jag mig en titt på vilka sätt vi människor är i grunden lika. För i vår allt mer individualiserade värld blir det enligt mig än mer värdefullt att fundera över vad som faktiskt, på en fundamental nivå, är sant för oss alla. Hoppas att det tankespåret ger dig lika mycket insikter som det givit mig …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

headphone-100x100

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

Björnbär – bästa tipsen + recept

Posted on 30 augusti, 2017 by Karin

Älskar du också björnbär?

Nu är det hög tid att ge dig ut i naturen och plocka de antioxidant-rika bären. (Även rika på C- & K-vitamin samt kostfiber) Vi har så många bra ställen nära vår stuga så i helgen blev det en hel del plockande. En sådan lyx!

Fina platser att plocka på också, se bilderna nedan så förstår du. Här strövar det också får vilket barnen tycker är mysigt och jag med.

Minvy

Elodie älskar björnbär ♥

Elodieblackberries Elodieblackberries2 ElodieFåe Far

Här kommer lite tips på vad du kan göra med de goda och nyttiga bären när du har plockat!

Smoothie

Vegancakeblackberries

 

Jag brukar skölja och förvara mina bär i kylen, de håller lite längre då.

 

Karins rawghurt  med björnbär (2–3 port) 

Rawghurt

5 dl björnbär

2 päron ( i mindre bitar)

1 stor avokado

1 liten gul zucchini (kan uteslutas men gör den ännu lite nyttigare:-)

1 msk citronjuice

1/2 tsk vanilj

(om du vill ha den sötare så tillsätt även ett par färska dadlar eller någon tesked honung)

 

Mixa allt i en kraftfull mixer, tillsätt ev. lite vatten om det behövs. Häll upp i skålar, toppa med lite mer björnbär, bipollen, mullbär eller annat gott! 

 

Nästa vecka kommer jag uppdatera er lite mer på hur jag mår (med tanke på både borrelian och reumatism …)

KH_liggande_gron_webb

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , | Leave a comment

Veckans Anders #701

Posted on 29 augusti, 2017 by Anders

Än en gång vill jag börja med att tacka alla er som hör av sig och talar om vilken skillnad dessa veckobrev gör för er. Att veta det gör i sin tur det än mer inspirerande att skriva varje måndag. Tack!

I denna veckas brev funderar jag på den personliga utvecklingens heliga graal: Vad är på riktigt skillnaden som gör skillnaden när vi vill leva våra liv på bästa sätt för just oss? Hoppas du kommer en bra bit på vägen när du lägger dina insikter till dem jag delar med mig av här …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

headphone-100x100

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

Veckans Anders #700

Posted on 22 augusti, 2017 by Anders

Vill börja med att tacka för alla glada tillrop. Väldigt glad att så många av er berättat att ni saknat att kunna läsa brevet under sommaren.

Denna vecka tar jag en lite annorlunda titt på hur du ödmjukt kan leva ut dina drömmar och försörja dig på det. Ska bli spännande att få höra från er vad ni får med er från det…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

headphone-100x100

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment ← Older posts