← Older posts

Veckans Anders #729

Posted on 14 juni, 2018 by Anders

Har gett mig själv tio veckors oförväntad vilotid, men det positiva är att jag kommer vara riktigt sugen att jobba efter sommaren. Så vill du boka upp en kurs eller inspirationsdag som gör skillnad på riktigt så finns det fortfarande lite lediga datum i höst…

Dessutom har vi vår kurs i personligt ledarskap Mental Klarhet, Båstad 6-8 sep. Du bokar både plats där eller in mig till företaget genom att skicka ett mail till karin@lifevision.se eller ringa 033-140070.

Veckans brev är lite försenat och när du läser det kommer du förstå varför.  Som alltid finns det sköna lärdomar mitt i eländet. Hoppas mina ger dig något på djupet …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

Sommar recept

Posted on 13 juni, 2018 by Karin

Dags att vara långledig med familjen …

Som ni vet brukar jag stänga ner bloggen under högsommaren och istället vara aktiv på Instagram och Facebook så följ mig gärna där:-)

Jag kommer tillbaka med mycket inspiration och läsvärda inlägg här på bloggen igen efter sommaren.

Här nedan har jag länkat till lite recept som jag hoppas att ni testar och gillar ♥♥♥

 

Boveteyoghurt

Rödbetsburgare med senapsmajjo

Goda dressingar

Röd quinoasallad med pesto

Zucchinipasta med pumpafärs + mer

Lyxiga raw bollar

Pesto på kirskål

Chilidipp

Mangoglass-smoothie

Blandade frukostrecept

Raw Pad Thai

Chokladmilkshake

Raw kladdkaka

Grön smoothie

Tacowraps

Kokosbars – & Pumpafröpaj

Banan- & kiwiglassar

Himmelsk chokladmousse

Raw hallonglass

 

Vill du ha riktigt inspirerande sommarläsning kan du alltid beställa mina böcker🙂

TREVLIG SOMMAR önskar jag er alla och TACK för att just DU läser min blogg

 

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , | Leave a comment

4 steg till mer raw food

Posted on 5 juni, 2018 by Anders

Som fortsättning på mitt förra blogginlägg som du hittar HÄR, delar jag nu med mig av 4 enkla steg för dig som är inspirerad till att äta mer raw food.

Som jag skrev handlar det inte om allt eller inget utan du kan börja med att lägga till mer raw food i din befintliga kost (= då blir det automatiskt mindre av det som inte är lika bra). När man gör det brukar man märka att man mår bra av att äta mer färggrann mat, fräsch och oprocessad, och det i sin tur brukar generera en önskan och inspiration att äta mer sådan mat:-) Mat som man märker att man mår bra av helt enkelt!

 

Steg 1: Välj en god och enkel raw frukost (det finns över 100 recept att välja på i min bok Karins Frukost) eller så slänger du ihop en mättande smoothie eller yoghurt som denna. Alternativt väljer raw food-kex med mosad avokado och grönsaker till.

 

Frukostkex

 

Steg 2: Välj att äta en stor sallad med råa grönsaker av alla dess slag till din lunch och middag oavsett hur den ser ut i övrigt. Alltså LÄGG TILL mer sallad och grönsaker till din lunch/middag.

 

 

Steg 3: Som mellanmål kan du för att göra det enkelt välja frukt, bär, avokado eller smoothie eller raw naturella frön/nötter för att göra det enkelt.

 

Grönasmoothies

 

Steg 4: Byt ut den ”vanliga fikan” till raw food-alternativ. Går att göra mycket gott och nyttigt, raw food-bollar, raw choklad, raw bars eller fruktsallad m.m. En lyxig chiapudding på hemmagjord mandelmjölk sötad med färska dadlar och toppad med färska bär kan också vara ett alternativ.

 

 

Följer du dessa 4 råd kommer du långt vill jag lova utan att det känns jobbigt eller svårt, snarare enkelt och inspirerande!

 

Lycka till!

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , | Leave a comment

Veckans Anders #728

Posted on 5 juni, 2018 by Anders

Det kanske finaste med varje ny dag är att den är en sådan möjlighet till nya försök. Oavsett hur länge eller ofta ens historia visat på något annat så kan idag vara dagen när allt skiftar. För mig lika hoppfullt som en barnkör sjungandes ”den blomstertid nu kommer” varje morgon.

När nu lov och semestrar är i antågande kanske hösten ser avlägsen ut. Vill dock slå ett slag för vår kurs i personligt ledarskap Mental Klarhet, Båstad 6-8 sep. Du bokar lättast din plats genom att skicka ett mail till karin@lifevision.se eller ringa 033-140070.

Här är lite feedback från tidigare deltagare:

”Jag både arbetar och lever med större lätthet och utan att oroa mig.”

”Jagar inte längre upp mig när jag stöter på hinder eller utmaningar.”

”Känner en större trygghet och alla beslut är så mycket lättare att ta nu.”

Hoppas att det korta axplocket gör dig nyfiken på att följa med och utforska ditt bästa jag i några dagar:-) Denna vecka utforskar jag annars hur det går till att renovera sinnet. Den goda nyheten är att det är enklare än du kan tänka dig…

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

Raw food eller inte?

Posted on 30 maj, 2018 by Karin

Raw food-kosten har ju blivit väldigt populär de senaste åren vilket jag tycker är jättekul. Jag tycker dock man ska komma ihåg är att det egentligen bara är ett nytt modernt namn på något som beskriver det äldsta sättet att äta på:-)

Det är alltså ingen ny trendig diet eller sätt att leva på utan att istället mer och oftare gå tillbaka till ett naturligare sätt att inta sin mat på. Att äta obesprutade råvaror från växtriket utan att koka, steka, ungsbaka eller direkt processa råvaran. Som att äta blåbär direkt från blåbärsbusken, äpplen eller plommon från träden, gurka, sallad, färska örter m.m.

grönaörter

Raw food handlar inte för mig om ALLT eller INGET utan att raw food får ta en stor del i en hälsosam kost. Något man nte ens behöver reflektera över utan som man ofta helt automatiskt väljer i sin hälsosamma livsstil.

Som att basera största delen av sin lunch och middag på mängder av sallad och grönt, mycket av det i raw form. Välja frukt och bär som mellanmål och kanske mixa en smoothie eller göra färskpressad juice på säsongens färska råvaror.

Raw food-kosten baseras på grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, groddar, färska frukt-, och grönsaksjuicer, örter, nötter och frön, kallpressade oljor, alger och olika former av superfoods. Maten hettas inte upp över 42 grader för att bevara livskraft, närings- och enzyminnehåll. För att maximera näringen är det också viktigt att välja ekologiskt och närproducerade varor så gott det går.

 

Något jag stöter på ganska ofta om vi nu ska koncentrera oss på vad som faktiskt är raw eller inte raw är att många tycker att de ätit en raw food-lunch när de egentligen inte har ätit så mycket av den raw.

Det kan därför vara intressant och bra att reda ut lite vad som faktiskt räknas som raw food.

Ibland vill man kanske köra helt raw en period för att gå igenom en detox eller stötta kroppen till läkning efter någon tuff period eller under speciella hälsotillstånd. Då kan det vara bra att veta lite mer om vad som faktiskt är raw food.

Bönor, linser och kikärtor är vanligtvis inte raw i den form vi äter, som i en sallad, bönröra eller hummus om inte man blötlagt och groddat bönorna först. Ex groddade mungbönor är raw (om de inte är pastöriserade som många av de groddar i butikerna idag tyvärr är), groddade kikärtor är raw men ärligt talat tycker jag inte de smakar sådär jättegott så jag föredrar personligen kokta kikärtor.

Jag gör nästan alltid min hummus på kokta kikärtor då jag tycker det bli mycket godare. Men jag har dock ett recept på en ”raw” hummus i min första bok, Karins Gröna Värld, som är supergott, fast det är inte baserade på kikärtor alls men smakar hummus.  

hummus

Många nötter och frön kan vara värmebehandlade och är då inte raw. Exempel kan de ha hettats upp för att kunna skalas. Väldigt vanligt med caschewnötter som är svåra att få tag på ekologiska och helt raw. Så att göra ”raw food-bollar” med vanliga cashewnötter är egentligen inte raw. Samma sak om nötterna är rostade, då är de givetsvis inte raw heller.

Havregryn kan ingå i en del desserter som säljs som raw food men havregryn är generellt inte raw. Det finns dock att få tag på raw men är mycket dyrare och svåra att få tag på. Så raw bakverk med havregryn som inte kostar skjortan är med hög sannolikhet inte raw (även om de marknadsförs som det).

De flesta oliver är inte raw (finns speciella att få tag på i särskilda butiker online), bananchips, kokoschips m.m. är heller inte raw om det inte framgår tydligt på paketet, vanligtvis då från företag som nischat sig på att ta in ekologiska raw food-produkter, dessa är dock betydligt dyrare vilket inte är så konstigt.

Fröknäcke kan vara raw om det är torkat på låg temperatur (inom raw food hettar man inte upp maten till mer än 42 grader för att bevara enzyminnehåll m.m) så har man inte låtit det ta sin lilla tid att göra dessa frökex så är de inte raw utan tillagade på kanske 150 grader i vanlig ugn. Inte fel, bara inte raw.

 

Agavesirapen du köper i butik är oftast inte raw utan istället väldigt processad. Vill du köpa sötning som faktiskt är raw så var noga med att det står på paketet. Vet tex att Renée Voltaire har en agavesirap som är raw och som säljs i många vanliga butiker. Annars har både råvarubutiken och Mother Earth raw sötning, jag föredrar raw yaconsirap istället för agavesirap då den är mindre sämst … (är ju fortfarande sötning och en form av socker).

Kokosflingor är inte raw om man inte köpt från ett märke som tydligt visar att det är raw (har återigen en mycket dyrare prislapp än andra), se ex här. Man kan absolut ta ett raw food-recept och använda vanliga kokosflingor om man vill vilket jag själv ibland gör.

Äter man ute är det viktigt att de oljor som använts till sallader, marinader, dressingar m.m är kallpressade och inte de vanliga lite billigare matoljor då de inte är raw eller i närheten lika bra som kallpressade. Samma sak med kokosolja som då är viktigt att välja kallpressad om man exempel ska ha den i raw desserter.

Fresh coconut oil in glassware on color wooden table and grid tray background

Mandelmjölk är ganska dyrt och lite meckigt att göra jämfört med att köpa färdig mandelmjölk (som inte är i närheten ALLS lika bra och mest består av vatten, ofta socker och bara lite mandlar). Men jag tror att många cafén som säljer smoothies med mandelmjölk inte gör sin egen mjölk av blötlagda raw mandlar vilket kan vara förståligt men då ska de heller inte marknadsföras som raw smoothies.

Här har jag gjort en smoothie på hemmagjord sesammjölk och blåbär 

smoothie

Finns många fler exempel på råvaror eller mat som man kanske tror är raw men som faktiskt inte är det men jag håller mig till dessa ovan.

Ett exempel, till lunch köper du en färdig smoothie, ex Bämhults eller Froosh (som är pastöriserade = ej raw) och så äter du en stor sallad med kidneybönor, kikärtor, oliver, rostade frön, falafel (väldigt sällan raw om du inte ex går på en riktig raw food-restaurang eller cafe) och blandande grönsaker. Nyttigt ändå, veganskt och mycket näring men är inte raw förutom typ grönsakerna och ev dressingen. Kan vara bra att veta bara.

Seriös och kunnig cafépersonal tycker jag ska ha koll på detta och inte marknadsföra raw food-desserter och annat som raw om det inte är det, tex om de innehåller havregryn och rostade nötter:-)

Själv äter jag inte alls bara raw food även om min kost till stor del består av raw mat så ingår det även mycket kokt quinoa, bovete, kikärtor, linser, varma grönsaker, kokta rotfrukter, rostade pumpafrön m.m.

Växtbaserat, färggrannt, varierat och nyttigt ♥♥♥

 

Mitt viktigaste råd för dig som vill börja äta mer raw food är att inte komplicera det så mycket:-) Det här inlägget skrev jag mest för att ge er lite mer fakta. 

I nästa blogginlägg delar jag med mig av hur du kan äta mer raw food i 4 enkla steg,

 

Gröna kramar 

 

KH_liggande_gron_webb

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , | Leave a comment

Enkel, lyxig & nyttig glass

Posted on 26 maj, 2018 by Karin

Har ni testat att göra bananglassar på pinne?

Så himla enkla att göra och lyxigt att ha frysen full av dessa nyttigare glassar. Särskilt nu när vi har finaste sommarvädret och såååå varmt. Idag testade jag även att göra kiwiglass

Det går också åt mycket vattenmelonglassar här hemma just nu!

Men nu till banan – & kiwiglassarna.

  

 

Så här gör du glassarna!

 

Skiva banan och stick in glasspinnar i trä, testa gärna också med kiwi.

(Vi säljer dessa glasspinnar i bambu i vår webbshop, se HÄR (innehåller reklamlänk).

Lägg glassarna i frysen och låt stelna under några timmar eller över natten.

Smält mörk ekologisk choklad ihop med någon matsked kallpressad kokosolja.

Häll den smälta chokladen i ett glas och doppa de frusna banan- & kiwiglassarna i chokladen alternativt ringla choklad över glassarna.

Vill du så kan du strö över (man får vara snabb för chokladen stelnar fort) riven kokos, hackade nötter eller riven choklad. Det är också gott och vackert att strö över lingon- eller hallonpulver alternativt apelsinzest.

Servera glassen direkt eller lägg tillbaka i frysen.

 

           

Hoppas ni testar:-) ♥♥♥

 

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Borrelia m.m

Posted on 23 maj, 2018 by Karin

Tycker det är dags nu igen med en uppdatering kring min hälsa här på bloggen. Jisses vad jag varit med mycket under dessa 2 senaste åren.

Kan bara säga att jag är evigt tacksam att jag kan så mycket om kroppen, hälsa och naturlig läkning så att jag i alla fall lättare har kunnat navigera i allt som hänt, söka kunskap och ta beslut kring hur jag ska hantera läkarnas omdömen, råd om mediciner m.m. Kunna välja vilken väg jag ska ta för att hjälpa kroppen att bli frisk.

Borrelia är verkligen inte att leka med, har läst att cirka 50 % aldrig får den där röda ringen som de flesta kopplar ihop med borrelia och då kanske man inte upptäcker det och den får chans att sprida sig och bli ”kronisk” som den blev i mitt fall, dvs att jag gått med obehandlad långvarig borrelia, så den spridit sig till leder, nervsystem, hjärna osv.

Det är nu borrelian verkligen blir svårbehandlad och ”jobbig” och kan ge så sjukt många olika symptom på grund av hur den påverkar. Många jag varit i kontakt med som lider av detta har varit sjuka i många år och upplever att de får dålig hjälp av den vanliga vården och många söker sig utomlands för behandlingar.

Har nyligen gått igenom en period på 3 månader där jag mått dåligt igen av borrelian, visat positivt på testerna igen, men lyckades bli väldigt bra strax innan det bar av till Mallorca för vår kurs (som vi förresten arrangerar igen i nov 2019).

Väl på Mallorca träffade jag Charina, en svensk tjej bosatt på Mallorca som gjorde levande blodanalys och en ”medical wellness screening” där man på cellnivå mäter och ser hur våra inre organ m.m fungerar och samspelet i kroppen, brister osv.

De tester vi gjorde där blev ett kvitto för mig att livsstilen och allt jag gör betyder så mycket för min läkning då det visade i dessa tester att kroppen faktiskt börjar bli riktigt bra och jag hade jättefina värden och hög ”Wellness-score”.

Dock kunde man se hur borrelian förstört en del men det ska byggas upp igen med vissa tillskott under en period. Men helt otroligt att jag kunde ha så fina bra värden trots allt jag gått igenom.

   

Men ni ska veta att jag verkligen gjort ALLT jag kunnat för att bli så här bra också.

Så har jag varit på ytterligare ett besök hos Ulf Kilman, det som är så häftigt är att han kan testa fram och kolla om det finns borrelia och sk co.infections kvar, han får även fram exakt vilken art av borrelia som det gäller (finns många olika arter/sorter nämligen). Hade en art av borrelia, en av babesia och en av bartonella kvar. Så går på behandling för detta nu och när vi sett att kroppen inte visar positivt på några av dessa (vid flera tillfällen) så kan vi vara ganska säkra på att det är borta.

Men jisses vad det är svårt att bli av med och vad det gömmer sig i kroppen.

Så….. återigen illamående nu igen, var borta i 2,5 vecka innan vi drog igen ny behandling. Men vet ju att illamåendet kommer försvinna helt när jag väl är bra.

Jag har läst att det är många med kronisk obehandlad borrelia som får diagnoser som RA (ledgångsreumatism), SLE, MS, ME osv. Jag har ju själv i stort sett fått diagnosen RA (när jag var som sämst) och även haft höga misstankar om SLE då jag hade positiva DNA-antikroppar i blodet som tyder på detta. Men glädjande nog så är dessa nu helt plötsligt negativa!!! Coolt, tror inte det hade hänt om jag gått på all den medicinering som läkarna har föreslagit som behandling när jag var som sämst …

Vågar dock inte säga än att jag inte har RA men som det känns nu är lederna jättebra så personligen tror jag mest det är borrelian som har spökat och triggat reumatiska inflammationer i lederna.

Så… sammanfattningsvis, har ännu en bit kvar men är på så god väg och känner mig hoppfull, glad och ser ett slut på den här tuffa perioden inom en snar framtid, fingers crossed:-).

Jag fortsätter såklart att leva som jag gör, med att äta en bra växtbaserad kost, träning, andningsövningar, torrborstning, oilpulling, nässköljning, kost-tillskott, homeopatmedicin, örter och alla bra behandlingar som verkligen har hjälpt mig så här långt!

Joggingskor & tights, det är jag det:-)

och rätt många gröna smoothies …

 

 

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Veckans Anders #727

Posted on 22 maj, 2018 by Anders

Vill börja med att påminna om vår livsförhöjande kurs i personligt ledarskap Mental Klarhet, Båstad 6-8 sep. Det blir en perfekt uppstart inför att göra avslutningen på året till något extra speciellt. För att säkra en av de få exklusiva platserna skicka ett mail till karin@lifevision.se eller ring 033-140070.

Denna vecka funderar jag på det här med förändring. Är verkligen allt möjligt för oss? Även om det skulle visa sig vara det – vad av allt vill just du få till?

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

DATE hos mig

Posted on 16 maj, 2018 by Karin

Favorit i repris. För ganska exakt 2 år sedan arrangerade jag en grön lunch-date med ett underbart gäng västsvenska hälsoinspiratörer, du se bilder från detta HÄR.

Idag var det dags för en date igen. Så himla inspirerande och trevligt. Dessa härliga människor alltså ♥♥♥

  

Gästerna denna gång var,

Erica Palmcrantz Aziz, Annika Sjöö, Cecilia Folkesson, Viktor Ingemarsson och bästa Johanna Bjurström.

Jag och Cecilia, ni fattar inte att jag hade värsta allergi-utslagen i hela ansiktet för 1 vecka sedan… otroligt att de kan försvinna så fort, var helt prickig och nu är det nästan helt borta. Sååååå tacksam för det.

Jag hade ordnat lite gröna nyttiga smoothies (stjälkselleri, mynta, spenat, avokado, päron, ananas samt citron och ingefära)

Vi drack också vatten smaksatt med ingefära/lime/mynta samt melon/hallon – så enkelt att smaksätta vatten på olika sätt.

Vi hade även god kombucha och provdrack också ny sort som släppts just idag som Erica hade med sig. Älskar namnet och etiketten.

Gröna lunch-sallader från Fruits & Friends.

Bjöd också på denna goda hemgjorda raw choklad, det är 2 olika varianter, den ena med fikon, apelsinzest och apelsinolja, bovetecrunch och kakaonibs. Den andra med gojibär, mullbär, kokos och mint.

Se ett tidigare inlägg HÄR hur man enkelt gör sin egen lyxiga choklad♥

Och så fick de smaka på tahinitryffel-bollarna, recept HÄR.

Nu är jag laddad med ännu mer inspiration och energi! ÄLSKAR verkligen att träffa likasinnade människor som delar min vision att sprida hälsa, energi och att hjälpa människor till friskare liv 

En fantastisk dag helt enkelt!!!

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , | Leave a comment

Maten på Cal Reiet

Posted on 15 maj, 2018 by Karin

Som sagt så var kursen så lyckad och jag verkligen ÄLSKAR att vara på Cal Reiet. Så mycket att vi redan har bokat in nästa kurs där, blir 21–24 november 2019!

Så lyxigt också att vi hyr hela stället så det bara är våra deltagare som är där + då all personal som passar upp oss och skämmer bort med oss med fantastisk mat också.

Maten var till största del ekologiskt, vegansk och glutenfri. De odlar mycket själva och skapar det mesta från grunden. Vi fick njuta av läckra växtbaserade 3-rätters luncher, nyttig fika på för- och eftermiddagar, fantastiska middagar och en superfräsch frukost-buffé!

Lite bilder kommer här,

Avokadomacka på deras hembakade glutenfria bröd + raw bollar. 

  

Mycket färsk frukt,  

Avokadomacka med sötpotatischips och oliver,

Pålägget här var en vitabönor-hummus med hyvlad zucchini,

  

Fräscht med chiapudding som kursfika, 

Och små grönsakspizzor, 

  

En lunchsallad jag beställde när kursen var slut och innan vi checkade ut, det var quinoa i botten, en underbar honungsdressing, frökex och torkat bovete, 

Alltid färska grönsaker till lunchen och någon god dressing, här en tahini/miso-dressing, de hade också en hemmagjort kimchi vilket jag blev extra glad över:-) 

Sparris med veganparmesan …, gott! 

Vegansk moussaka med blomkålsbechamel, 

Zucchinispagetti med pesto och soltorkade tomater samt goda oliver,

Vill du passa på att vara med 2019, maila mig för mer info på karin@lifevision.se 

♥♥♥

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , | Leave a comment ← Older posts