← Older posts

10 tips till växtbaserad kost

Posted on 18 januari, 2018 by Karin

Vill du äta mer grönt? En större del växtbaserad kost? Antar det då du just nu läser detta inlägg:-)

Du har kommit rätt, här kommer mina 10 bästa tips för att lyckas!

Älska avokado – avokado är typ det bästa du kan äta. Fina fettsyror och gott till så mycket. Matigt tillbehör i sallader, krämigt nyttigt pålägg på mackan/frökexen, gör din smoothie och smoothiebowl tjock, krämig och god.

Örtsallad

Börja med frukosten – ett enkelt mål att styra över själv och att börja att förbättra. Dessutom lägger du grunden för resten av matdagen. Börjar du dagen med bättre matval går resten av dagen oftast i ett grönare tema. Frukost kan vara en chiapudding, grön smoothie, frökex med avokado eller hummus, kokosyoghurt med bär och granola för att nämna några alternativ.

chia

Välj gröna snacks – Gurkstavar, broccolistjälkstavar, blomkålsbitar, broccoli, morotsstavar, selleri …. Dippa i någon god och nyttig dipp eller röra. (Recept på chilidipp hittar du HÄR.)

Sallad till lunch – Jag menar då inte någon liten minisallad med isbergssallad och burkmajs som bas (ses alltför ofta …) utan en matig fräsch vegansallad med massor av gröna blad, strimlad kål, kanske kokta rotfrukter, hummus, surkål, avokado, pumpafrön.m.m. Du blir skönt mätt, står dig bra och förser kroppen med en massa näring. Kolla vad JAG äter på Instagram HÄR så får du en koll på hur jag bygger upp mina sallader

Sallad

Frukt till mellanmål – Alltså hur lätt är det inte att ta med en frukt och äta när du är på språng eller som mellis eller fika på kontoret.

Testa köttfärssås utan köttfärs – stek upp lite gul lök, vitlök, zucchini och morot. Tillsätt kokta belugalinser, krossade tomater, färska örter, salt och peppar. Låt puttra ihop och servera med glutenfri spagetti eller raw zucchini spagetti.

Veganmeatsause

Bönburgare – Jag brukar göra ett veggokött på svarta bönor, linfrön, chiafrön, kokt sötpotatis, lök, pumpafrön och tamari. Barnen älskar dessa!

Gröna halvfabrikat – Såklart är det ju super om man alltid väljer att göra mat från grunden men måste säga att jag gläds över utbudet av nyttigare halvfabrikat. Vi köper ibland quinoabollar som bara är att värma i ugnen, hur smidigt som helst. Helt veganska, goda att servera i ett glutenfritt pitabröd med sallad och tahinidressing.

Testa vegetariskt när du är på restaurang – det har hänt mycket de senaste åren. Nu går det att få till riktigt bra vegetariska rätter, även veganska, när du äter ute. Googla gärna menyn innan besöket och meddela eventuellt dina önskemål när du bokar bord.

Goda dressingar gör salladen ännu läckrare – se tips i ett tidigare inlägg HÄR på recept på goda dressingar.

 

Vad är dina bästa tips för en mer växtbaserad kost? Kommentar gärna på min Facebooksida HÄR.

♥♥♥

KH_liggande_gron_webb

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Veckans Anders #716

Posted on 16 januari, 2018 by Anders

Hoppas att du läser det här efter härliga helger och en bra start på det nya året:-) Oavsett, så ligger hela 2018 framför dig och väntar på att du ska göra något bra av det. Är du en av dem som anser att utveckling av dig själv är nyckeln så hjälper jag dig gärna som personlig coach eller med utbildning ute på företaget…

Den som vill kan även följa med på vår fantastiska kurs på Mallorca 3-6 maj. Blir inte bättre än att vara med på dessa fullspäckade dagar i bästa tänkbara miljö. Är du nyfiken så kolla här: Mental Clarity!

Denna vecka följer jag upp starten på året med ett par viktiga frågor. Brevet är kort men inspirerar till handling. Ska bli spännande att få höra vad just du gör med det …

Ditt liv är ett mästerverk – upptäck det!,
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

headphone-100x100

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

Må bra med rätt kost

Posted on 14 januari, 2018 by Karin

Blev så himla glad när jag fick detta meddelande häromdagen så ville dela med mig.

Hej Karin
Jag ville skriva och tacka dig. Sedan 2014 började jag ställa om min kost och senaste året ännu mer; inget vetemjöl, socker och väldigt mycket rawfood helt inspirerat från början till slut av DIG! Tusen tack Karin! Jag har gått från att vara ständigt trött, sockerberoende, instabilt humör, väldigt orolig med huvudvärk varannan dag och migränanfall minst några gånger varje månad till; pigg, glad, lugn och peppar peppar knappt några migränanfall alls- tror jag kan räkna dem på ena handen.

Allt tack vare att du är en sådan fantastisk inspirationskälla som visade att det handlar om att må bra och som jag läst att du sagt någon gång – hur bra man kan må med rätt kost. Nu är min stora utmaning att än mer få med våra tre barn på detta då jag vill utesluta allt skräp även för dem.

Många varma kramar

 

När jag får höra från er läsare och alla ni som använder mina böcker eller blivit coachade av mig att det jag delar med mig av verkligen leder till positiv förändring blir jag glad ända in i hjärtat. Det är ju min livsvision att vara en förebild och inspirera människor till ett bättra och friskare liv! Underbart …

karinHaglundBöcker

KarinIMG_6904 2

Dela gärna med dig om vad just du märker för skillnad om du ändrat din kost. Gör det under detta inlägg på min FB sida HÄR.

So long,

KH_liggande_gron_webb

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged | Leave a comment

Enkel bjudmat

Posted on 10 januari, 2018 by Karin

Gillar ni också att ha vänner på besök? Jag ÄLSKAR det … Blir dock inte lika ofta längre och sällan vi typ träffar några vänner på kvällstid. Jag är däremot ganska bra på att styra upp träffar under dagtid. Antingen att ses över en lunch, för- eller eftermiddagsfika.

I lördags kom våra kära vänner Markus, Sandra och Savannah hem till oss.

Bjöd på något enkelt och lyxigt, mättande och nyttigt . Glutenfritt, färggrannt och vegan = brukar vara mina kriterier:-)

Så ville passa på att tipsa er också,

Vi ställde fram en massa olika goda frökex (hade färdiga här hemma, både raw och gjorda i ugn) och goda röror (hade förberett dagen innan) samt topping. Till det en massa grönsaker. Så himla enkelt.

Antingen kan man göra vackra fina mackor i förväg eller så kan man låta gästerna göra sina egna mackor.

Frökex2

Barnen är tyvärr inte lika förtjusta i fröknäcke som vi vuxna men Collin & Elodie brukar mumsa i sig, men inte Vince … Så hade även dessa köpekex, bovetekex samt bovete/majs kakor.

Kexbarn

3 olika röror samt picklad rödlök. Såååå gott att toppa mackan med.

Veganspread

En helt vanlig hummus,

Hummus

Och en variant med gröna ärtor. Jag brukar spara lite hummus i matberedaren när jag gjort en sats och sen tillsätta gröna ärtor, vita bönor, mer olivolja, massa vitlök, citron, salt & peppar. Då blir det denna goda röra,

Grönärtröra

En annan god röra är denna med spiskummin, koriander, paprika och sesamolja med mosade vita bönor som bas.

Beanspread

Vi hade också goda oliver samt soltorkade tomater och min favorit, rostade pumpafrön. Jag torrrostar i stekpanna och sprayar med detta salt. Inte lika nyttigt som att äta dom naturella men väldigt smarrigt. Collin älskar verkligen mina rostade pumpafrön …

God toppingen är också furrikake (en japansk fröblandning med alger) och chiliflakes.

Topping2

Man kan också ställa fram kimchi eller surkål att toppa sin macka med.

Jag skar ner stavar och skivor av en massa grönsaker, morot, paprika, fänkål, selleri, tomat och gurka.

Avokadon mosar jag till ett ”smör”, kryddar med lite salt bara. Supergott att klippa ner lite färsk gräslök i också, något jag nästan äter dagligen under sommaren.

Sandra hade också med sig en stor skål med guacamole, såååå gott!

Grönsaker2

Veggies2

Använder urdruckna kombucha flaskor som vaser, fint, eller hur!

Mysig

Hos oss finns det nästan alltid lite färdig raw food-fika i frysen från olika tillfällen så det brukar gå enkelt att få till ett litet fikafat också:-) Annars kan man ju bara ställa fram lite lyxig ekologisk mörk choklad.

Dags att bjuda hem lite vänner på nyttiga mackor kanske?

 

KH_liggande_gron_webb

 

 

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Vision för nya året

Posted on 1 januari, 2018 by Karin

2018!!! Wow, alltid något magiskt med början på ett nytt år. Tidigare år har jag varit flitig med att skriva ner mina mål och delmål, strukturerat och skapat en plan för året. Men de senaste åren tar jag istället mer tid att reflektera över året som gått, vad jag har lärt mig, vad jag/vi varit med om för upplevelser, hur jag har växt som person och vad som inte riktigt har gått som jag hade tänkt mig/hoppats på. Istället för att lägga allt fokus på att planera och fundera ut detaljerade mål och delmål lyfter jag blicken till vad min VISION för året är.

Vad är liksom temat?

Vad vill jag göra mer av? Mindre av? Saker som vore extra roligt att sträva emot?

dreamstime_xs_79486640

När jag nu dessutom förstår att mina känslor inte alls kommer ifrån att bocka av saker på mållistan gör att själva mål-skrivandet inte blir lika viktigt för mig. Älskar dock att ha visioner och drömmar. Men när jag mår bra i nuet precis som livet är och inser att upplevelsen av livet inte ändras om inte insidan ändras hur många mål jag än når blir det liksom lite mer ”lay-back” attityd:-)

För mig har 2017 vart ett väldigt tufft år, det svåraste jag gått igenom i mitt 39-åriga liv. Men jisses vad jag lärt mig mycket, både om mig själv, om livet, om svårigheter, attityder, vad som är viktigast osv. Jag känner mig stärkt och att jag växt som människa av allt jobbigt som hänt. Det är ju nu faktiskt snart 2 år sedan allt började med borrelian (för 2:a gången då) och mina 8 månader av extremt graviditetsillamående på det … dödsfall i familjen och andra tuffa omständigheter.

För mig som ganska sällan ser tillbaka på dåtid utan mer lägger fokus på framtiden är det nyttigt att verkligen i tankarna gå tillbaka och reflektera över vad jag gått igenom.

Att våga lita på livet, att det är en mening med det som händer och vilka utmaningar vi ställs inför. Det är något som har hjälpt mig väldigt mycket.

Mitt fokus för 2018 är att optimera hälsan ytterligare samt att nå ut till många fler, förbättra världen både via att inspirera människor till naturlig läkning och må bättre mentalt. Leva ännu mer på det sätt jag vill; kärlek, gemenskap, glädje …. 

2018Vision

Vad är ditt fokus? Vill du ha ett underlag och guidning till att skriva ner lite kring din egen vision inför 2018 så ta del av mina frågor i ett tidigare inlägg HÄR. Måste säga att det är ett väldigt bra skrivit inlägg som förklarar min syn på mål och riktning för det nya året:-)

Vill också passa på att fråga er, vad vill NI läsare läsa mer om i bloggen under 2018? 

Maila mig gärna ideér och tankar kring ämnen, recept, inspiration ni vill ta del av så ska jag göra mitt bästa för hålla en så hög klass på bloggen som möjligt. Maila till karin@lifevision.se eller kommentera under inlägget på Facebook HÄR.

Avslutar med en önskan om bästa starten på 2018 och att ni njuter av nuet oavsett hur nuet nu än må se ut för just er.

 

KH_liggande_gron_webb

 

 

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , | Leave a comment

Lyxig raw fika till nyår

Posted on 29 december, 2017 by Karin

God fortsättning på er. Jag har just fixat dessa goda och lyxiga raw food-bollar till nyårsfirandet i helgen. Vi fick i uppdrag att ta med snacks och raw bollar till festen som vi ska på så nu är de rullade och klara. OCH jag skrev ner receptet, bra va! Kommer här nedan,

Rawbollar

Karins raw bollar

Cirka 20 stycken

Bollar

2 dl mandel

12 färska dadlar (urkärnade)

2 torkade blötlagda fikon i mindre bitar

2 msk finrivet kakaosmör

3 msk rå kakao

eventuellt 1 tsk flytande sötning som yaconsirap (kan uteslutas)

1 krm salt

 

Chokladöverdrag

Smält mörk choklad ihop med lite kokosolja varsamt alternativt smält kallpressad kokosolja och blanda sedan med lika delar kakao och söta efter behag, jag använda yaconsirap. Låt stå en sund innan du doppar bollarna i chokladen så blir det lättare:-) 

 

Mixa alla ingredienserna till bollarna i en matberedare. Rulla till bollar. Ställ i frysen medans du varsamt smälter chokladen. Doppa sedan bollarna i chokladen, gärna 2 gånger. Förvara i kyl eller frys. Jag hade inga mandlar över men annars hade jag strött lite hackade mandlar över chokladen innan den stelnade. Hade blivit läckert. Får bli nästa gång. Kakaonibs funkar också annars.

Slängde även ihop några krämiga tahinitryfflar (ses på kortet nedan i bakgrunden). Bara blandade tahini (osaltad) med dadlar, rå kakao och apelsinolja (går bra med apelsinzest också). Bara att mixa, forma till små tryfflar och rulla i rå kakao. Godast att äta direkt från frysen.

Rawfoodbollar

Kram på er och GOTT NYTT ÅR lite i förskott ♥♥♥

KH_liggande_gron_webb

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Veckans Anders #715

Posted on 27 december, 2017 by Anders

Det har blivit något av en tradition att skicka ut detta extra brev i mellandagarna varje år och samtidigt önska er alla ett riktigt Gott Nytt År! Inte minst på grund av all fantastisk feedback jag får från er läsare som har använt nedanstående som både tändmedel och grundplåt för att göra era drömmar till vardaglig verklighet.

Så är du inte redan helt klar över hur du vill att 2018 ska bli för dig får du här en användbar mall för livet att utgå ifrån. Jag får hundratals mail varje år om vilka otroliga saker nedanstående process lett till så det kan vara värt att testa denna modell och se om den inspirerar även dig till något utöver det vanliga.

Medan du använder den så kom ihåg att det viktigaste med mål är att låta dem hjälpa dig att bli än mer förälskad i livet – snarare än ytterligare en sak som får dig att känna dig pressad. Så ta chansen att här utforska något som kan tända entusiasmens eld i din själ. För när det händer går alla omöjligheter upp i rök…

Gott Nytt År,
Anders Haglund

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

Veckans Anders #714

Posted on 20 december, 2017 by Anders

Nu står julen om hörnet och så här vid högtiderna blir man lite extra medveten om hur tiden susar förbi. För just mig känns det omöjligt att det redan är min andra jul som föräldralös. Varje klapp är påminnelse om att de inte är med längre.

Så här några dagar innan dopparedagen tittar jag därför inte på vilka klappar du kan ge bort, utan vilka klappar du kan ge dig själv. Allt som behövs är en ta en titt i en ny riktning och hela livet börjar skifta. Väl mött på andra sidan året…

julkort

Ditt liv är ett Mästerverk, upptäck det!
Anders Haglund

PS! Nu kan du även välja att lyssna till brevet istället för att läsa genom att KLICKA HÄR!

headphone-100x100

Posted in Nyhetsbrev | Leave a comment

Recept för julen

Posted on 20 december, 2017 by Karin

Vill först passa på att önska er en riktigt GOD (och hälsosam) JUL!

IMG_9092IMG_9086  IMG_9088 IMG_9089 IMG_9090

Själva ska vi vara hemma och lediga. Mysa med barnen och passa på att träffa vänner och familj.

Är så tacksam över att jag mår MYCKET bättre nu. Har nog missat att uppdatera er senaste tiden men har blivit sååå mycket friskare. Kan inte fatta hur illa det var bara för ett halvår sedan, och att jag var totalt sängliggande i borrelian för typ 9 månader sedan …

Men, jag kämpar verkligen på också. Nu är läkarna inte lika säkra på att det 100 % är ledgångsreumatism ??!!! Jag tror personligen att det kanske ”bara” är/varit borrelian ändå. Vi får se, tar en dag i taget och gör ALLT jag kan för att fortsätta min healing-resa.

Jag frågade min sjukgymnast om hon träffat någon som vart så dålig (kunde ju inte räta på armarna) som blivit så bra (kan göra typ knäböj med hantlar nu) så fort. Hon hade aldrig sett något liknande berättade hon, men tillade också att hon heller aldrig träffat någon som lever på samma sätt som mig. Hmm, det kan nog stämma.

Ja, ja, nu till recepten jag samlat här för att inspirera dig till en grönare jul!

Inser att det mest är fika-recept, men kanske är för att jag inte har så många julinspirerade middagsrecept. Äter inte speciellt annorlunda själv under julen men gör griljerad rotselleri eller kålrot (bara googla för recept) till julbordet samt veggoköttbullar och kanske slänger ihop någon vegansk saffransmajjo till brysselkålen … Vi får ser vad fru Haglund hittar på i år 🙂 Garanterat blir det en stor matig grönkålssallad. ♥♥♥

 

Grönkålssallad

Ljummen sallad med savojkål och söt senapsdressing

Risknäcke

Pepparkaksklubbor doppade i choklad

pepperkaksklubbor2

Raw food-bites

Chokladbräck

Mandelmarsipan

Pekan- & fikonbars

Pekanbars2

Himmelska kokosbars

Chokladbollar á la BroccoLisa

Macarutor

macarutor

 

Och för att få en lite GLADARE JUL så kanske insikterna i detta tidigare inlägg kan inspirera er, läs HÄR.

 

Återigen, en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

 

TACK för att just DU läser min blogg ♥♥♥

 

KH_liggande_gron_webb

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , , | Leave a comment

Recept Marsipan

Posted on 14 december, 2017 by Karin

Idag delar jag med mig av ett recept på marsipan som min kära vän Erica Palmcrantz Aziz har skapat.

Tänkte det säkert är många av er bloggläsare som uppskattar ett nyttigare recept på marsipan såhär inför julen. Hoppas ni testar, receptet kommer här!

TACK Erica 

 

Marsipan

 

1 liter mandel

1 – 1 ½ dl honung

3 msk vatten

en nypa salt

1 msk mandelolja

Färga med:

Gurkmeja cirka 1 tsk till 1/3 av receptet, 1–2 tsk spirulina till 1/3 av receptet eller 1 msk acaipulver till 1/3 del av receptet. Det går också att färga med blåbärspulver/tranbärspulver/kakao.

 

Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt honung, olja, salt och vatten och kör tills det blivit en smet som liknar mandelmassa. 

Dela degen i två delar och lägg i två skålar. Färga antingen med spirulina, gurkmeja och/eller acai. Arbeta in med händerna.

Forma till fina marsipan figurer.

 

Mandelmassa Rawmandelmassa

KH_liggande_gron_webb

Posted in Hälsoblogg | Tagged , , , , , | Leave a comment ← Older posts