Vill inspirera till nyttigare påskägg! Vi i Sverige äter så mycket som 50 kg socker per person och år, 17 kg utav dessa kilon är rent lösgodis. Under påsken förser de flesta sina barn och nära & kära med ännu mer socker än vanligt. Förfärligt tycker jag…Och det rör sig inte bara om ett påskägg utan barnen får oftast flera påskägg.
Nedan har jag därför skrivit ihop lite förslag på annat som du kan fylla dina påskägg med istället!

  • Karins mummablandning – mullbär, gojibär, raw kakaonibs, solros- och pumpafrön samt torkade kokoschips
  • En leksak + tablettask fylld med incabär och torkade hallon
  • Påskpraliner (se recept nedan)
  • Biobiljett
  • God nötblandning – ex, paranötter, hasselnötter och valnötter
  • Mullbär i raw choklad från Raw Choc Company
  • En grön gåva från naturskyddsföreningen
  • Ge bort en upplevelse, ex middag eller SPA-besök.
  • Lyxig raw food choklad
  • Cocktailtomater
  • Raw food snacksbollar
  • Ett säsongskort på ex Liseberg, Borås Djurpark, Kolmården eller Gröna Lund
  • Raw food granola
  • En liten fint kort med en ledtråd till skattjakt som leder fram till ett paket. Kan t.ex. vara en inslagen bok eller fina underkläder.

Själv har jag gjort fina och underbart goda påsk praliner att ge bort under påsk. Använde inte speciellt mycket sötning då jag tycker vi ska dra ner på konsumtionen av socker även om agavesirap är ett betydligt bättre alternativ än vitt socker. Vill du ha pralinerna sötare så öka till 2 msk istället. Det är också gott att smaksätta pralinerna med vanilj, kardemumma eller apelsinzest.

Karins raw påsk praliner (ca 20 st)

100 gram raw kakaosmör
0,5 dl raw kakao
0,5 dl carob
1 msk agavesirap
en gnutta salt

Smält kakaosmöret i ett ljummet vattenbad. Blanda ner övriga ingredienser och häll i fina formar. Den fina påskformen jag använde har jag köpt på coolstuff.se Men du kan också göra fina hjärtan eller använda små ischokladformar.

Glad påsk!