Nu är det hög tid att frossa i den svenska skördens nyttigheter. Jag älskar verkligen tiden från mitten av juli fram till och med hela oktober just för att det finns så mycket gröna närproducerade nyttigheter att få tag på. Önskar att vi hade det så hela året om här i Sverige .., det är verkligen en lyx för en grönsaksätande person som mig♥♥
Har du smakat skillnaden på en mogen tomat som just är plockad från sin planta och jämfört smaken med tomaterna som erbjuds i våra butiker på vintern? Skillnaden på den fräscha nyskördade salladen kontra den inplastade i butiken? Morötterna med sin blast kvar och en himmelsk morotssmak till skillnad för morötterna i plastat storpack.

Ja, det är alltså nu vi ska passa på att njuta lite extra av allt som kan odlas i vår svenska mark. Själv handlar vi i stort sett alla våra grönsaker under säsong på Arvidsson Handelsträdgård på Hulta i Borås, ett underbart ställe som erbjuder allt från färsk sallad, spenat, persilja och andra örter till tomater, broccoli, gurka, sockerärter, morötter, palsternacka, fänkål, zucchini, mangold, rödbetor, gul och röd lök, svartkål, potatis, spetskål, vitkål och blomkål. Du som är boråsare eller har vägarna förbi Borås vill jag varmt rekommendera ett besök.

Vad kan du nu göra med alla grönsaker då? Här nedan har jag sammanfattat några riktigt bra tips från mig♥

Karins Grönsakstips

 

  • Goda, nyttiga spenatsmoothies att dricka till frukost, mellanmål eller kvällsmat. Mixa den färska spenaten med äpplen och avokado eller päron och mango.
  • Har du testat att börja dagen med en fräsch alkalisk sallad, t.ex. på ångkokt broccoli, salladsgrönt, tomater, gurka, rödlök och avokado? Ringla olivolja som dressing och spraya flytande salt eller havssalt på. Bästa starten på dan!
  • Utgå från vilka grönsaker ni har hemma när ni bestämmer vad det blir till lunch eller middag. Och servera er fiskbit, quinoa eller vad det kan vara som tillbehör till grönsaksrätterna. Ett lite nytt tänk för många men som garanterat ger både en god smakupplevelse och gör er piggare och friskare på sikt☺
  • Tomater med färsk basilika och en skivad avokado är ett gott och fräscht mellanmål. Strö lite pumpafrön över för extra protein.
  • Gör ett raw food-ris av palsternacka, bara att skala palsternackan, dela i bitar och mixa i matberedaren till önskad riskonsistens. Håller i kylskåpet ett par dagar.
  • Av den färska basilikan och persiljan kan du snabbt slänga ihop en god raw pesto, mixa bara örterna med lite pinjenötter eller pumpafrön, citronjuice, olivolja, salt och färsk vitlök i matberedaren. Förvara i en glasburk med lock i kylen.
  • Du kan också lätt göra en tabbouleh-sallad, finhacka storbladig och vanlig persilja, blanda med hackade tomater (gärna i olika färger), finhackad rödlök, färsk mynta, avokado skuren i små tärningar samt antingen kokt quinoa eller grovhackade nötter, som paranötter eller mandel. Olivolja och citronjuice samt lite salt blir bra som dressing.
  • Gör pasta av zucchini. Antingen med hjälp av en spiralizer eller tagliatelleliknande pastaremsor med hjälp av en potatisskalare. Blanda med en god fräsch tomatsås eller varför inte en pesto.
  • Har du en råsaftcentrifug eller juicemaskin kan du enkelt göra din egen supernyttiga juice med färska morötter, rödbetor och kanske lite apelsin eller äpple. Eller gör en grön variant med zucchini, selleri, spenat, fänkål och citron, eventuellt 1-2 äpplen för en mindre ”grön smak”.
  • Fänkål är supergott, både rå och tillagad. Testa att skiva fänkålen tunt med hjälp av en mandolin och ät rå i sallader eller testa att skära i stora klyftor och rosta i ugn.
  • Broccoli kan marineras och ätas raw, använd buketterna och marinera i olivolja, lite citron och salt och massera in oljan ordentligt i broccolin. Fibrerna i broccolin mjukas upp och broccolin blir godare och mer lättsmält. Du kan annars ångkoka broccolin eller snabbwoka den tillsammans med lite vitlök, skivad gul lök och färsk ingefära. På hösten gillar jag att äta en ljummen broccolisoppa till frukost med broccoli och avokado som bas.
  • Kvällsmys – ett stor fat av säsongens grönsaker, ex morotsstavar, gurkstavar, fänkål och sockerärter som serveras med några goda röror! Hummus, pesto, chilidipp eller liknande.
  • Gör egna chips av palsternacka och rödbeta, antingen i torkugn eller vanlig ugn. Riktigt gott och fräscht och passar även som tillbehör till middagen.
  • Använd spetskålsblad (eller vitkål/rödkålsblad) och gör goda, fräscha wraps. Fyll med avokado, röror, hackade grönsaker, groddar, quinoa, färs på valnötter eller liknande och rulla ihop. Riktigt fräscht och enkelt.


Hoppas att tipsen ovan kan inspirera dig till att äta mycket mer grönsaker än annars och verkligen passa på att njuta av det nyttigaste vi kan få i oss, grönsaker, nu när de smakar som allra bäst! Googla om du har någon gårdsbutik i närheten som säljer ekologiska grönsaker och bli stammis där. Jag lovar att det är värt det!!!
So long,

Karin♥