I dagens Borås Tidning var jag med i en stort grönare jul-reportage. Det var en intervju med mig samt 5 stycken recept av mig med just kål som tema. Två av dessa recept är helt nya och framtagna till detta reportage och resten av recepten är från mina böcker.
De nya recepten, en smoothie och en sallad, delar jag med mig även till er här på bloggen och intervjun kan ni också läsa här nedan.
Först ut en smoothie med rödkål, låter kanske märkligt men supergott tillsammans med de här ingredienserna, se dock till att du har en bra mixer så du får din smoothie helt slät. Eventuellt behöver du tillsätta mer vatten om din mixer får jobba hårt.
ReceptSmoothieRödkål
Så glad jag blev när jag fick se den här fina framsidan:-) Och ja, jag tror faktiskt att vi är många fler nu som faktiskt vill ha en grönare jul.
NuvillViHaEnGrönJul
En liten bild på mig med en grönkåls-bukett. Förvarar förresten alltid min grönkål i en kanna med vatten utomhus, håller sig jättebra.
KarinHaglund_Kål2
Såhär såg det ut när jag köpte min grönkål häromdagen (från Arvidssons handelsträdgård på Hulta, Borås).
KålArvidssons
Recept på salladen kommer här. Passar perfekt som ett trevligt inslag på julbordet, vegetarianerna kommer jubla:-)
Ljummensallad

Ljummen sallad med stekt savojkål och söt senapsdressing

Vegetarisk, gluten- & mjölkfri sallad som gör sig bra på julbordet!
8 dl fint strimlad savojkål, 4 dl hackad rå brysselkål, 3 dl sötpotatis i tärningar, 1 rödlök, 2 dl kokta kikärtor, ½ påse spenat
Dressing: ½ dl olivolja, ½ dl vatten, 1 msk dijonsenap, 0,5–1 msk honung, 1 msk citronjuice, salt och peppar
Koka brysselkål och sötpotatis mjuka i en gryta. Stek savojkålen lite lätt i lite olivolja. Krydda med salt och peppar. Finhacka rödlöken. Tillsätt brysselkål, sötpotatis, spenat, kikärtor och rödlök. Häll över dressingen och rör om. Servera ljummen. Den går också bra att äta kall om du vill förbereda den innan.
Och så här stod det i själva intervjun: 
Någon som sjunger kålens lov är Karin Haglund. Hon är hälsocoach och kostrådgivare och har skrivit flera kokböcker. Hon äter ofta kål och märker att många är intresserade av hennes många recept med just kål.
Den här årstiden är det särskilt grönkål, vitkål och grönkål hon använder allra mest. Rödkålen strimlar hon gärna över tallriken var och varannan dag och grönkål använder hon i sina gröna smoothies. 
– Jag använder även den nyttiga svartkålen, ungefär på samma sätt som grönkål. Men jag använder inte samma mängd då den är lite starkare i smaken, i alla fall om man som jag vill ha mycket grönt, säger Karin Haglund.
Den som minns kålen mest från skolbespisningen, och kanske därmed inte har den bästa relationen till nyttigheten, kan behöva lite hjälp på traven för att lägga mer kål på tallriken. Ett tips är att massera kålen med en god olivolja, då blir den mjukare och lite mindre rå i råheten.
– Man kan hacka och strimla den och massera in med olja och salt. Det gör den godare och mer lättsmält. Mycket passar också att ångkoka eller ugnsrosta. Men jag äter mycket rårivet i sallader. Broccoli, fänkål, spetskål, blomkål. Med lite fantasi, eller en sökning på google för den som saknar det, kan många olika kål användas på nytt sätt.
– Spetskål kan man ta istället för tacoskal eller wraps och gröna smoothies kan man göra med färsk grönkål och lägga till frukt och avokado. Eller toppa en anrättning med grönkålschips, hur fint blir inte det?
Karin Haglund tippar att kålroten blir nästa kål som låter tala om sig. 
– Kålroten tror jag kommer att få ett uppsving. Den är både god, billig, nyttig och har lång hållbarhet.

Önskar er bästa möjliga 4:e advent! Så mysigt att det snart är jul!!! Hoppas att du också väljer en grönare jul:-) Läs gärna mitt blogginlägg med tips för en grönare jul från förra året HÄR.

KH_liggande_gron_webb