I förra veckan var vi på middag hos några goda vänner. De hade varit så gulliga att de lagat mat från min bok Grönsakskärlek. Det var länge sedan jag gjorde just den här salladen själv så det var extra roligt. Tillsammans med peston var det supergott. Hade mått illa hela den dagen och knappt fått i mig något så middagen smakade extra bra (även om jag som alltid mådde illa direkt efter maten …)
Vill dela med mig av receptet till er härliga läsare också. För det är ett väldigt enkelt recept och dessutom går det utmärkt att förbereda både salladen och peston innan, exempel redan på morgonen. Har man gäster på middag och vill servera något animaliskt till så funkar lax och kyckling bra att komplettera salladen med.
Bara att dubble receptet för salladen om du vill göra 4 portioner!

Röd quinoasallad med broccoli, spenat & tomat

2 portioner
quinoasallad
1 dl okokt röd quinoa
, 3 dl finhackade broccolibuketter, 
1⁄2 påse babyspenat (ca 35 gram), 
1⁄2 kruka färsk basilika, 
12 små plommontomater eller körsbärstomater, 8 soltorkade tomater i olja eller blötlagda
, 1⁄2 dl finhackad rödlök,
 1⁄2 dl finhackad salladslök, 
12 kalamataoliver, 
olivolja, 
salt
Till servering: Pesto (se recept nedan)
Skölj quinoa och koka sedan i dubbel mängd vatten i
15 minuter eller enligt anvisning på paketet.
Marinera broccolibuketterna i 1,5 msk olivolja och 0,5 krm salt. Massera in oljan ordentligt i broccolin med dina händer.
Dela tomaterna i mindre bitar och strimla de soltorkade tomaterna.
Blanda sedan alla ingredienser i en stor skål, tillsätt den färdigkokta quinoan och rör om.
Lägg upp salladen på tallrikar och servera med en klick pesto. Ringla olivolja som dressing.

Karins pesto

Pesto
1 kruka basilika
1 kruka persilja
2 nävar färsk bladspenat
1 dl pinjenötter
1⁄4 dl olivolja
1 msk citronjuice
1–2 vitlöksklyftor
1 krm salt
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en pesto.

Till dessert hade de gjort den goda jordgubbs-glassen och raw mintchoklad-drömmar, recept som också finns i boken Grönsakskärlek. Lite ovant att bli bjuden på sina egna recept men verkligen uppskattat och roligt.
Grönsakskärlek

KH_liggande_gron_webb