Sommarmat

Postad söndag 21 maj, 2017

I de senaste blogginläggen har jag mest skrivit om min resa att bli frisk från borrelia och så symptomfri det går från RA (ledgångsreumatism).

Men idag handlar det äntligen igenom om MAT och inspiration för god, grön och nyttig SOMMARMAT!

Så här kommer lite fräscha recept som ni kan testa under sommaren 

Smoothie – svartvinbärsdröm (2 portioner)

Svartvinbärsdröm

5 dl växtbaserad mjölk, 2,5 dl frysta eller färska svarta vinbär, 2–3 dadlar (urkärnade)

Mixa alla ingredienser i en mixer.

 

Jordgubbssmoothie (2 portioner)

Jordgubbsmoothie

4–5 dl sesammjölk eller annan växtbaserad mjölk, 1 paket frysta jordgubbar 225 gram, eller 4 dl färska, 1 avokado, 2 dadlar (urkärnade) 2 krm vanilj

(dadlar kan uteslutas för en mindre söt smoothie)

Använder du frysta jordgubbar kan du låta dem tina lite lätt i 10–15 minuter. Har du en highspeed blender går det dock bra att mixa helt frysta bär.

 

Gurksoppa med mynta och avokado (2 små portioner)

Gurksoppa

1 gurka, 1 stor avokado, 5–6 blad med färsk mynta + till garnering. 2 dl vatten.

 

Gröp ur avokadon, dela gurkan i mindre bitar och mixa sedan allt i en mixer till en slät soppa.

Garnera gurksoppan med ett par blad med färsk mynta, världens enklaste soppa!

 

Pumpafröpaj med krämig spenatfyllning (4–6 portioner)

Pumpafröpaj

Pajbotten: 2,5 dl pumpafrön, 2 morötter, 1 msk olivolja, 0,5–1 krm salt

Fyllning: 2 dl paranötter, 1 dl vatten, 1 msk citronsaft, 1 krm salt, 3–4 nävar färsk bladspenat, (ca 70 gram) 10 soltorkade tomater i olja eller blötlagda.

Topping: Marinerad paprika och rödlök = 1 röd paprika, 1 gul paprika, 1 orange paprika, 1 rödlök, 2 msk olivolja, salt.

oliver, färska örter

TIPS: Pajfyllningen fungerar också som pastasås.

Mixa ingredienserna till botten i en matberedare och tryck ut botten i en pajform med cirka 20 cm i diameter. Ställ i torkugn (eller vanlig ugn på lägsta värmen) i 4–5 timmar.

Finstrimla paprika, rödlök och marinera i olivoljan och lite salt. Massera in oljan ordentligt med dina händer och låt sedan torka i torkugn i cirka 3–4 timmar.

Gör fyllningen genom att först mixa paranötter, citron, salt och vatten till en krämig röra. Hacka spenaten i mindre bitar, förslagsvis i en matberedare (pulsera några gånger). Blanda ner spenat och strimlade soltorkade tomater i paranötsröran. Låt fyllningen vila i kylen under tiden pajbotten och de marinerande paprikorna blir klara.

Fyll pajen med fyllningen. Toppa pajen med marinerad paprika och rödlök samt oliver och färska örter.

 

KH_liggande_gron_webb

 

- 2017 -
21/05

Dela

Dela gärna med dig av inlägget via Facebook, Twitter eller e-post genom att klicka på ikonerna nedan.

  • Arkiv

  • Kategorier