Jag vet att många den här tiden på året är grymt taggade och inspirerade att förbättra sin kost och börja träna. Kanske beror det på för mycket mat och godis under ledigheten eller nysatta mål för 2016.

Oavsett vilket så vill jag komma med ett bra tips, börja med att förbättra din frukost! Det är så himla enkelt att göra och lägger grunden för att välja fortsatt bra mat resten av din dag.

Här kommer lite text om frukostar som jag skrivit från min bok, Karins Frukost.

Hur viktigt är det egentligen med frukost?
Frukosten lägger grunden för en bra matdag. Att välja en fräsch hälsosam raw food-start i stället för flingor, ägg och vitt bröd skapar energi, stöttar kroppen med näring och bidrar till en jämnare blodsockerkurva. Det viktigaste direkt på morgonen är ändå vätskan, att dricka ordentligt när man vaknar för att få upp vätskebalansen efter natten. En del behöver äta lite mer till frukost medan andra inte är speciellt hungriga förrän lite senare på förmiddagen och klarar sig bra på en färskpressad juice som start på dagen. Det är viktigare VAD som ligger på tallriken än exakta proportioner mellan kolhydrater, fett och protein. Jag förespråkar en frukost med rena naturliga råvaror av prima kvalitet och att äta lagom mycket. För det är skillnad på full i magen och full av energi!

Vad är bäst att äta till frukost?
Jag tycker att en växtbaserad kost med mycket grönsaker som till största del är alkalisk (högt pH) är det bästa att förse kroppen med på morgonen. Gröna juicer, smoothies, soppor och sallader är en toppenbra start på dagen. Jag har även med många andra recept i boken för att inspirera och visa hur många olika goda, nyttiga och färggranna frukostar det går att skapa.

Vilken är din favoritfrukost?
Alla recept i Karins Frukost tycker jag är fantastiskt goda och fräscha frukostar. Favorit är en smoothie på färsk bladspenat, avokado och säsongens frukt tillsammans med en skål med raw bäryoghurt toppad med mullbär och färska bär eller en stor salladstallrik.

Vad kan man äta om man har väldigt bråttom på morgonen?
Frukt eller avokado, hur lätt kan det bli? Hinner du inte skiva ner frukten och göra en smoothie eller fruktsallad så kan du äta den som den är. Du kan också förbereda en frukost dagen innan, som chiapudding, bovetegröt eller en raw yoghurt. Har du färdiga kex eller knäckebröd hemma så kan du snabbt slänga ihop en god och nyttig macka med mosad avokado, lite groddar, gurka och tomat. Komplettera gärna med en hampaproteindryck.

Så är du inspirerad nu till att börja äta bättre frukostar? Hoppas det, här kommer lite bra recept att välja på:

 

GRÖN SMOOTHIE (2 glas)

Vintergrönsmoothie

2 nävar färsk grönkål, 2 stora apelsiner
, 1 äpple, 
1 avokado,1–2 dl vatten, 
1⁄2 tsk finriven färsk ingefära
Hacka grönkål och äpple i mindre bitar, skala apelsinerna och dela i bitar. Mixa alla ingredienser till en helt slät smoothie.

 

Raw Acai yoghurt (2 portioner)

God och mättande frukost som kan förberedas redan dagen innan om så önskas. Använd helst fryst Acai men har du inte tillgång till det så ta acaipulver:-) Kan serveras med en stor mängd blandade bär istället för som här med bovetecrumble om så önskas:-) Eller en mix av frön, nötter och torkad frukt! 

AcaiYoghurt

2½ dl blåbär, 100 gram fryst acai eller 2 msk acaipulver, 1½ dl helt skalat bovete, 2½ dl vatten, 1 avokado, 1–2 dadlar (urkärnade), 1 tsk vanilj

(Fryst acai finns bland annat att köpa HÄR. )

Topping: Bovetecrumble, bipollen, blåbär

Blötlägg bovete i 6–8 timmar. Skölj noga och mixa sedan med övriga ingredienser i en mixer eller matberedare till en helt slät yoghurt. OBS. Se till att ha en riktigt bra mixer och mixa länge så att yoghurten blir len och mjuk. Tillsätt några extra dadlar om du vill ha den sötare. 

Häll upp i en skål och toppa med bovetecrumble, bipollen och blåbär. 

(Bipollen är honungsbinas insamlade pollen som innehåller mycket näring och enzymer, finns ex att köpa HÄR.)

 

Grönkål & Mango ( 2 glas) 

2 dl fryst eller färsk finhackad grönkål, 3 dl fryst eller färsk mango, 1–2 päron, 1 avokado, 4 dl vatten

Mixa allt i en mixer och servera direkt.

 

Rosa raw food-gröt (2 portioner) 

Rawhallongröt

3 dl hallon, 2 dl helt skalat bovete, 1 tsk yaconsirap, 0,5 tsk vanilj

Topping: Pumpafrön, hallon, jordgubbar, torkade granatäppelkärnor, mullbär.

Blötlägg bovete i en skål med vatten över natten. Skölj noga och mixa tillsammans med hallon, vanilj och yaconsirap i en matberedare. Toppa gröten med önskade tillbehör, se förslag ovan. Servera gröten med växtbaserad mjölk om så önskas.

 

Karins hallon & blåbär smoothie-bowl (1 portion)

3 dl hallon, 2 dl blåbär, 2½ dl växtbaserad mjölk, 1 stor avokado, 2–3 krm vanilj

Mixa alla ingredienser i en mixer. Servera i en stor mugg, skål eller glas. Toppa med bär och Karins favoritmix (se nedan) eller annan topping.

Karins favoritmix: Blanda lika delar av solrosfrön, pumpafrön, gojibär, mullbär, kakaonibs och kokosflingor. Förvara i en burk med lock.

Gällande växtbaserad mjölk så innebär det att du kan använda egengjord nöt- eller frömjölk, till exempel mandelmjölk, hampamjölk eller sesammjölk eller ekologisk ris-, havre- eller sojamjölk. Ris-, havre- och sojamjölk finns dock inte som raw.

Röda bär smoothie-bowl (1–2 portioner) 

Rödabärsmoothiebowl

Smoothie:

4 dl hallon, 2 dl lingon, 2 dl växtbaserad mjölk, 1 avokado, 1 msk tranbärspulver, 2–3 dadlar (urkärnade), 0,5 tsk vanilj

Topping: hallon, lingon, torkade tranbär, aprikoskärnor

Mixa alla ingredienser i en mixer och häll upp i en skål. Toppa med hallon, lingon, torkade tranbär och aprikoskärnor.

 

Kanske lite ovant men så här på vintern är det också underbart gott (och alkaliskt och nyttigt) att börja dagen med en grön soppa, ex den HÄR.

Recept på min goda boveteyoghurt hittar du HÄR.

Vill du ha en ”mack-frukost” så hittar du recept på mitt goda glutenfria knäckebröd HÄR samt också nyttiga raw food pålägg.

Nyttigt

 

Mitt bästa tips idag, ge dig själv den fina gåvan och bästa starten på 2016 med gröna växtbaserade frukostar:-)

So long,

 

KH_liggande_gron_webb