Igår var jag riktigt hungrig och kände för en matig och varm gryta till middag. Lagade en jättegod gryta med grönsaker och linser i en bas av tomater och kokosmjölk. Den påminner lite om en indisk Dahl men med mer grönsaker i. Jag gillar att använda upp det jag har i kylen så igår blev det selleri, zucchini, morötter och broccolistjälkar som åkte i grytan. Recept hittar du längre ner.

Som du ser på bilden åt vi kokt quinoa, spenat samt rå marinerad broccoli till grytan. Hade först tänkt att göra raw palsternacksris (världens enklaste, bara att köra bitar av skalad palsternacka i matberedaren till önskad riskonsistens) men det blev quinoa. Men det hade säkert varit gott med ett ”rått grönsaksris” till också. Eller att bara äta grytan tillsammans med raw kex eller grovt glutenfritt bröd.

Karins Veggo gryta – vegan & glutenfri! (4–6 portioner)

700 gram passerade eller krossade tomater
1 burk kokosmjölk = 4 dl
2,5 dl röda linser
5 stjälkar selleri
1–2 broccolistjälkar
3 morötter
1 zucchini
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk kokosolja
1,5 msk buljongpulver (jag använde Renée Voltaires lantbuljong)
0,5 msk riven färsk ingefära
3 tsk gurkmeja
2 tsk mald koriander
1,5 krm kardemumma
salt och svartpeppar

Finhacka lök, vitlök och selleri och fräs tillsammans med kokosoljan. Tillsätt ingefära, gurkmeja, koriander och kardemumma och fräs en liten stund till. Häll på tomater och kokosmjölk och rör i buljongen. Låt koka upp och tillsätt morot, zucchini och broccoli = allt finhackat. Skölj linserna och häll i de i grytan också. Låt allt koka under lock i cirka 12–15 minuter och smaka av med salt och peppar. 
Det går säkert jättebra med andra grönsaker också, tror till exempel att aubergine hade varit väldigt gott och kanske blomkål också. 

Hoppas att du blir sugen på att testa receptet!

Karin♥