Ett blogginlägg med bara choklad♥♥♥
Vet hur många det är som älskar choklad och kände att jag bara måste inspirera och dela med mig av hur otroligt enkelt det är att göra sin egen fantastiskt goda och väldans mycket nyttigare raw food-choklad.
Så nu kör vi loss!
Du behöver följande ingredienser för själva basreceptet till choklad.
Raw kakaosmör, raw kakao, flytande sötning som raw yaconsirap eller kokosnektar.
Raw kakaosmör är en vit massa som finns inuti kakaobönan som kallpressas och kan användas till chokladtillverkning. Gör att det verkligen smakar choklad:-) Man kan använda kokosolja i mitt recept ovan också men då blir det inte lika fast choklad och smakar lite mer ischoklad. Eller så kan du ta hälften hälften med kakaosmör och kokosolja (brukar jag göra ibland, blir jättegott).
Både yaconsirap och kokosnektar är naturliga sötningsmedel som ger en lägre blodsockerpåverkan. Båda alternativen är bättre än agavesirap ur hälsosynpunkt.

Ingredienser

Basrecept Karins raw choklad 

1 dl raw flytande kakaosmör
1 dl raw kakao
2 msk yaconsirap/kokosnektar
en gnutta salt
Dela kakaosmöret i mindre bitar och gör varsamt flytande i ett ljummet vattenbad. När kakaosmöret är helt smält så tillsätter du kakao och yaconsirap. Rör om med en sked och tillsätt en liten gnutta salt.
Fyll små pralinformar (kolla in dessa i silikon) eller ischokladformar med chokladsmeten och ställ i kylen. Pralinerna stelnar efter ca 30–45 minuter. För att få pralinerna att stelna fortare kan du ställa dem i frysen istället. Du kan också hälla chokladen i en avlång form och eventuellt toppa med lite frön, nötter, kakaonibs och torkad frukt (se nedan). Eller häll chokladen i botten på små cupcakesformar. 
cupcakeschoklad
Förslag på smaksättning
Mint – tillsätt 2–4 droppar pepparmyntsolja
Lakrits – tillsätt 1–2 msk ekologisk lakritspulver
rawrutor
Andra förslag är vanilj & kardemumma & apelsinzest.
Det är roligt att ha lite olika pralinformar, jag har köpt på mig många olika varianter under åren. Se några av dem här nedan♥ Blir så lyxigt med olika mönster och former.
Massachoklad
För några dagar sedan gjorde jag också dessa goda chokladbitar:-)
rawchokladbars
Utgick från mitt vanliga recept men tog bara ett par teskedar yaconsirap och tillsatte 0,75 dl mesquite (söt, kolaliknande superfoodspulver med lågt GI) och 2 droppar pepparmyntsolja. Hällde chokladen i en form och strödde över torkade tranbär, kakaonibs och bipollen. Lät stelna och bröt sedan i lagom stora bitar. Mycket gott:-)
Man kan också strö över hackade nötter, frön, mullbär, gojibär m.m.
Mina praliner och choklad kan förvaras i kyl och håller sig bra i cirka 5–7 dagar eller längre tid i frysen. Har typ alltid raw chokladpraliner i vår frys, perfekt att kunna plocka fram och bjuda på när man får fikagäster eller bara är chokladsugen♥♥♥
Ta nu och gör en sats choklad, lovar att du inte kommer att bli besviken:-)
Dela gärna inlägget vidare till alla du känner som älskar god & nyttig choklad!

Karin♥