Hurra säger jag och jublar inombords när jag läser att försäljningen av ekologiska livsmedel slår rekord. Från att ha varit valet för miljömedvetna och hälso-engagerade personer har nu den ekologiska maten hittat hem till folket.

Här kommer 6 goda skäl att välja EKO (källa Coop.se) 

1. Ekologisk frukt och grönsaker har ofta en lägre vattenhalt och innehåller därmed mer näringsämnen per gram.
2. Ekologiskt uppfödda djur går i större utsträckning ute och betar och får då en bättre fettsammansättning med mer fleromättade omega 3-fettsyror.
3. Ekologiska livsmedel får inte innehålla kemiskt framställda transfetter eller annat härdat fett.
4. Eftersom ekologiska jordbruk inte använder kemikalier i odlingen minskar risken att få i sig kemikalier genom maten.
5. Ekologisk mat odlas utan GMO.(Det finns väldigt lite forskning på de långsiktiga konsekvenserna av att genmodifiera grödor).
6. Ekologisk mat får inte produceras med hjälp av artificiellt framtagna tillsatser och färgämnen. Av de hundratals tillsatser som är godkända av EU är det endast ett fåtal som får användas i Kravmat, och då bara om de verkligen behövs. Aktuell lista på tillåtna tillsatser finns på krav.seGroceryBag
Hoppas att du också väljer ekologiskt! För både din hälsa, djuren och miljön!
Har du inte möjlighet att bara handla ekologisk har jag här nedan listat några av de mest och minst besprutade frukt och grönsakerna.
Några av de mest besprutade;
Jag rekommenderar att alltid välja ekologiskt av dessa.
Äpple, selleri, tomat, gurka, vindruvor, banan, nektarin, persika, spenat, paprika, jordgubbar, blåbär
Några av de minst besprutade;
Dessa är inte lika viktigt att välja ekologiskt då de inte är lika hårt besprutade som de i listan ovan.
Lök, avokado, ananas, mango, aubergine, blomkål, sparris, kiwi, röd- och vitkål, vattenmelon, grapefrukt, sötpotatis, honungsmelon
Avokado
rödbetor

KH_liggande_gron_webb